VOIP tehnologija

karika koja povezuje

Prelazak klasične telefonije na IP mreže obećava nam u budućnosti manje troškove telefoniranja i primenu novih aplikacija.
Ovaj prelazak, takođe, predstavlja i izazov da se na pravi način ukomponuju dve potpuno različite tehnologije i filozofije.

voip tehnologija

VoIP Tehnologije

Prelazak klasične telefonije na IP mreže obećava nam u budućnosti manje troškove telefoniranja i primenu novih aplikacija. Ovaj prelazak, takođe, predstavlja i izazov da se na pravi način ukomponuju dve potpuno različite tehnologije i filozofije.
Pošto se osnovne postavke u voice i data svetu značajno razlikuju, njihovo spajanje predstavlja značajan problem za mrežne operatere kojima je cilj da pruže visok kvalitet voice usluga na koji smo i navikli. Zbog toga je prenos govora preko IP mreža (VoIP) trenutno vrlo aktulena tema među IT profesionalcima. Ovaj članak ima nameru da pruži informaciju o tome šta je neophodno ispuniti da bi se pružio visok kvalitet prenosa govora putem paketnih mreža, kao i da ukaže na neke strategije za njegovo postizanje, čak i na zagušenim mrežama.

Razlika između voice i data

VoIP mreža se čini složenom jer uključuje i voice i data komponente. Ranije su ove dve tehnologije koristile potpuno različitu filozofiju, odvojenu infrastrukturu i imale različite operatere. Mreže za prenos govora su oduvek bile odovjene od mreža za prenos podataka, jer je prenos govora zahtevao potpuno drugačije karakteristike mreža.
Mreže za prenos govora rade na principu komutacije. Saobraćaj na ovim mrežama je osetljiv na kašnjenje i smetnje. Filozofija prenosa govora je bila da se obezbedi „pet devetki“ pouzdanosti (99,999%), zbog prirode govornih komunikacija. Telefonski prenos govora koristi samo njima dodeljen opseg u mreži tako da se kašnjenje vrlo retko javlja kao problem.

voip tehnologija

ZAKLJUČAK

Primena VoIP zahteva od administratora mreže limitiranje kašnjenja, džitera i gubitaka paketa. Na zagušenim mrežama, to se može postići korišćenjem QoS. Govorni podaci moraju biti „markirani“ CoS mehanizmom. Drugo, ruteri i svičevi moraju prepoznati prioritet govornih paketa. Na kraju, treba koristitii LFI tehniku radi smanjenje serijskog kašnjenja na WAN mreži. Dobra vest je da su mreže koje objedinjuju prenos govora i podataka već danas dostupne. Važno je dobro razumevanje činjenica koje su u tekstu iznete pre nego što se odlučite da objedinite mreže za prenos govora i podataka i u Vašoj kompaniji.

Izvor: Columbia Univerzitet